Zgrzewarka próżniowa – do czego służy?
Pakowanie próżniowe to proces, podczas którego redukuje się tlen, a podwyższa się zawartość dwutlenku węgla. A jak działa zgrzewarka próżniowa? W prosty sposób: zasysa powietrze z opakowania, a następnie zamyka hermetycznie worek foliowy, uniemożliwiając dostanie się powietrza do środka. W ten sposób bakterie tlenowe nie powodują szybkiego psucia się produktu. W torebce powstaje próżnia, dzięki czemu przedłuża się czas przydatności posiłku do spożycia. Dużą zaletą pakowania próżniowego jest nie tylko dłuższa świeżość jedzenia, ale również wspaniale zachowany smak posiłku.
Jak więc używać zgrzewarki próżniowej? Na początku należy włożyć zawartość do worka, a następnie umieścić go w wyznaczonym miejscu (np. otwartym końcem do tacki ociekowej). Później wystarczy zdecydować o prędkości, pamiętając, że powinna być dostosowana do rodzaju potrawy. Po naciśnięciu przycisku odsysania i zgrzewania, automatyczna zgrzewarka rozpocznie samodzielną pracę, natomiast modele manualne będą wymagały przytrzymania wieka.
Jaką zgrzewarkę próżniową kupić?
Wiesz już, że zgrzewarki próżniowe mają za zadanie przedłużenie świeżości żywności, a ponadto pozwalają na wygodne przechowywanie zapakowanych posiłków. Ale jaką zgrzewarkę próżniową wybrać? Jeśli chcesz dokonać jak najlepszego zakupu, to musisz wziąć pod uwagę:
- moc – od niej zależy prędkość pracy zgrzewarki do folii. To szczególnie ważne, jeśli planujesz używać zgrzewarki często. Wtedy warto postawić na model o jak największej mocy (ok. 170 W).
- Długość listwy zgrzewającej – ma wpływ na rozmiar worków i opakowań, które zastosujesz, dlatego dostosuj ją do wielkości pakowanych dań.
- Maksymalne podciśnienie – to jeden z najważniejszych parametrów. To właśnie od podciśnienia zależy, jak długo żywność zachowa świeżość.
- Rodzaj pracy – możesz wybrać urządzenie automatyczne lub manualne. To pierwsze wykonuje praktycznie całą pracę samodzielnie, natomiast w przypadku manualnego trybu musisz wcisnąć przycisk oraz przytrzymywać wieko zgrzewarki.
- Ilość zgrzewów – wiele modeli zgrzewarek ma więcej niż jeden zgrzew. Dwa lub trzy zgrzewy przydają się podczas pakowania próżniowego wilgotnych produktów, ponieważ urządzenie dokładniej zabezpiecza worki z jedzeniem.
- Worki do pakowania próżniowego to nieodłączny element każdej zgrzewarki, warto więc zwrócić uwagę na ich jakość oraz rozmiar.
Przy wyborze odpowiedniego urządzenia należy pomyśleć również o jego przeznaczeniu. Chcesz pakować próżniowo posiłki w warunkach domowych? To, jaka zgrzewarka próżniowa do domu będzie odpowiednia, zależy głównie od indywidualnych potrzeb, takich jak np. częstotliwość użytkowania czy ilość domowników.
Możesz także wybierać spośród różnych wariantów zgrzewarek. Do najpopularniejszych należą zgrzewarki listwowe oraz komorowe. Te pierwsze sprawdzają się idealnie w warunkach domowych, natomiast zgrzewarki komorowe to urządzenia przeznaczone dla profesjonalistów. Znajdują zastosowanie w restauracjach, sklepach czy zakładach przetwórstwa.
Akcesoria do zgrzewarki próżniowej
Wiesz, jaka jest najlepsza zgrzewarka próżniowa dla Ciebie? Czas wspomnieć o dodatkowych funkcjach i akcesoriach, na które również warto zwrócić uwagę:
- nożyk w zestawie do przecinania folii,
- zamykanie próżniowe niestandardowych pojemników np. butelek,
- waga kuchenna dająca większą kontrolę nad pakowanym jedzeniem,
- tacka na skropliny ułatwiająca utrzymanie czystości w kuchni,
- wyświetlacz i manometr,
- opcja próżniowego marynowania, dzięki której potrawy szybciej i wydajniej nasiąkną przyprawami.