Pakowanie próżniowe to jedna z najbardziej znanych metod przedłużenia świeżości żywności, ale jak długo można przechowywać produkty w ten sposób? Czy trzeba wziąć pod uwagę i pamiętać o czymś specjalnym, by uniknąć zepsucia pokarmów? Co można pakować próżniowo? Są to pytania, na które odpowiedź jest bardzo prosta.
Pakowanie próżniowe to sposób, dzięki któremu żywność będzie przydatna do spożycia w terminie nawet do 5 razy dłuższym niż przechowywana w zwyczajny sposób. Dzięki niemu unikniesz marnowania żywności zgodnie z duchem zero waste, a dodatkowo oszczędzisz swoje pieniądze, dzięki dłuższemu terminowi ważności. Dziś wyjaśnimy dokładnie co i jak należy pakować próżniowo. Zapraszamy do lektury!
Pakowanie próżniowe – jak działa ta metoda?
Żywność w szczelnie zamkniętych opakowaniach na półkach sklepowych to zupełnie normalna sprawa. Producenci często decydują się na tę praktyczną metodę. Jednak jak pakować próżniowo samodzielnie? Do tej czynności potrzebna Ci będzie zgrzewarka próżniowa, którą łatwo i z powodzeniem możesz użyć w zaciszu domowym. Niezbędne będą też worki do pakowania próżniowego, w których będziesz umieszczać żywność.
Zastanawiasz się czasem, czy pakowanie próżniowe jest zdrowe? Otóż hermetyczne pakowanie żywności wpływa na ograniczenie ilości tlenu w opakowaniu poprzez redukcję ciśnienia. Dzięki takiemu zabiegowi zapobiegasz rozwoju bakterii i drobnoustrojów odpowiedzialnych za procesy gnilne. Taka forma przechowywania żywności jest zdecydowanie zdrowsza, niż standardowe przechowywanie. Tak jak powietrze jest nam potrzebne do normalnego funkcjonowania i życia, tak jest największym wrogiem trwałego przechowywania żywności.
Jak długo można przechowywać żywność pakowaną próżniowo?
Trwałość przechowywania jest uzależniona od konkretnego rodzaju produktu. Ile wytrzyma wędlina pakowana próżniowo, a ile warzywa? Najłatwiej trwałość produktów będzie pokazać w formie tabeli z informacjami, ile czasu wytrzyma konkretne jedzenie:
Żywność | Miejsce przechowywania | Czas przydatności do spożycia bez opakowania próżniowego | Czas przydatności do spożycia w opakowaniu próżniowym |
Mięso | zamrażarka | 6 miesięcy | 2 lata |
Ryby | zamrażarka | 6 miesięcy | 2 lata |
Warzywa | lodówka | ok. 7 dni | do 25 dni |
Owoce | lodówka | ok. 3-8 dni | do 25 dni |
Ser żółty | lodówka | do 12-15 dni | do 2 miesięcy |
Wędlina | lodówka | ok. 3 dni | do 3 tygodni |
Kawa/herbata | temperatura pokojowa | ok. 2-3 miesiące | do 12 miesięcy |
Pieczywo | temperatura pokojowa | ok. 3 dni | do 7 dni |
Warto wiedzieć, że produkty pakowane próżniowo można mrozić. Dane z tabeli tylko i wyłącznie potwierdzają wartość i skuteczność tej metody.
Co można pakować próżniowo?
Nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań, które mówiłyby o ograniczeniach w hermetyzacji żywności. Pakować próżniowo można dosłownie wszystko. Od wielu lat ta metoda wykorzystywana jest w pakowaniu:
- mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego,
- ryb i owoców morza,
- gotowych dań,
- warzyw i owoców,
- wędlin i serów,
- produktów węglowodanowych,
- pieczywa i ciast.
Niebywałą zaletą używania opakowań hermetycznych jest możliwość zrobienia zapasów żywności. Ważne jednak, by pamiętać, że jedzenie zapakowane próżniowo, powinno być przechowywane w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Wystawione na działanie słońca może znacznie skrócić swoją żywotność.
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 40cm x 50cm 500sztzł373.92 Brutto
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 40cm x 45cm 500sztzł336.53 Brutto
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 40cm x 40cm 500sztzł299.14 Brutto
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 35cm x 50cm 500sztzł327.18 Brutto
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 35cm x 40cm 500sztzł261.74 Brutto
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 35cm x 45cm 500sztzł294.46 Brutto
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 35cm x 35cm 500sztzł229.03 Brutto
- Worki Próżniowe Gładkie PAPE 30cm x 45cm 500sztzł252.40 Brutto
Czy pakowanie próżniowe jest zdrowe?
Wiesz, już jak długo można przechowywać ryby, mięso i wędliny pakowane próżniowo. Warto też wiedzieć, że ten sposób przechowywania żywności to szereg korzyści, nie tylko przedłużona ważność. Podsumujemy zatem te najważniejsze w kilku punktach:
- suche pokarmy pakowane próżniowo, takie jak ryż czy makaron są chronione przed zawilgoceniem,
- żywność pakowana próżniowo nie traci żadnych wartości odżywczych,
- pakowanie próżniowe pozwala zachować pokarmom pełen smak, barwę i aromat,
- hermetyczne opakowania dają możliwość przygotowania zapasów na dłuższy czas,
- pakowanie próżniowe zapobiega marnotrawieniu żywności,
- żywność jest chroniona przed pleśnią, bakteriami tlenowymi i owadami,
- wszelkie potrawy o intensywnym zapachu (sery, ryby wędzone) są szczelnie zapakowane,
- pokarmy bogate w tłuszcze nie ulegają tak szybkiemu zepsuciu.
Czy wiesz, że możesz samodzielnie praktykować tę metodę? Warto jednak wiedzieć, jak skutecznie pakować próżniowo. Sprawdzą się do tego nasze sprzęty. W naszym sklepie online znajdziesz bardzo obszerną ofertę produktów, dzięki którym zabezpieczysz swoją żywność przed zepsuciem. Dostępne są:
- worki do pakowania próżniowe,
- zgrzewarki próżniowe,
- sterylizator noży gastronomicznych,
- cyrkulator do gotowania.
Marnowanie żywności to jeden z największych problemów współczesnego świata, więc żyj świadomie i pakuj próżniowo.