Blog

Na czym polega gotowanie Sous Vide – Praktyczny poradnik

Sous vide to metoda gotowania i przechowywania żywności, która pochodzi z Francji. Choć brzmi jak coś wykwintnego i luksusowego, to wbrew pozorom jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Sous vide może być stosowane nie tylko w restauracjach, lecz coraz częściej także w domu. Gotowanie w próżni ma szereg zalet i korzyści dla zdrowia, a potrawy przyrządzone tą techniką są soczyste i niezwykle apetyczne. Na czym polega ta metoda i co daje technika gotowania sous vide? Wszystko to i wiele więcej omówimy w naszym dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Na czym polega metoda gotowania sous vide?

Na czym polega metoda gotowania sous vide? Jest to technika, która polega na tym, że składniki (np. mięso, ryby, warzywa) umieszcza się w woreczkach zamkniętych próżniowo i poddaje obróbce termicznej. Odbywa się to jednak w kontrolowanej temperaturze wody poniżej 100 stopni Celsjusza, dzięki czemu składniki nabierają delikatnej struktury. Sous vide to gotowanie w hermetycznych, próżniowych warunkach, dzięki czemu cały aromat i smak pozostaje wewnątrz woreczka. Przyrządzone w ten sposób dania na długo zapadną w pamięci każdemu, kto ich spróbuje.

Czy gotowanie sous vide jest zdrowe? Zalety próżniowego przygotowywania potraw

Co doje gotowanie sous vide i czy jest to zdrowe rozwiązanie? Nie ulega wątpliwości, że ta metoda ma korzyści, a wśród nich można wskazać m.in.:

  • zachowywanie wszystkich wartościowych witamin i minerałów w potrawie,
  • dania przyrządzane metodą sous vide są mniej kaloryczne i lżejsze,
  • potrawy zachowują swój naturalny smak i aromat, a ich marynowanie w próżni jest dużo szybsze,
  • hermetyczne opakowanie to możliwość dłuższego utrzymywania świeżości,
  • dania są delikatniejsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż w przypadku np. pieczenia czy smażenia,
  • możliwe jest pakowanie próżniowe produktów po wstępnej obróbce, np. podsmażonych lub z grilla.

Jak widzisz, warto ugotować dania metodą sous vide — mnóstwo korzyści i ciekawa alternatywa dla diety przekonało już wiele osób. Jest to technika dostępna dla każdego i nie trzeba być profesjonalnym kucharzem.

Co można gotować przy użyciu urządzeń sous vide?

Zastanawiasz się co można gotować w urządzeniach do sous vide? Tak naprawdę nie ma tu żadnych ograniczeń. Kąpieli wodnej w urządzeniach do gotowania próżniowego można poddać:

  • mięso,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • warzywa,
  • owoce.

Można przygotowywać zarówno nietuzinkowe, wykwintne dania, jak i proste potrawy kuchni tradycyjnej. Wiesz już co możesz przygotować metodą sous vide i na czym polega ta technika. Poniżej dowiesz się co robić, by rozpocząć gotowanie próżniowe.

Co zrobić, by zacząć próżniowe gotowanie metodą sous vide?

Jeśli chcesz wypróbować gotowanie metodą sous vide, to odwiedź nasz sklep. Moletki to miejsce, w którym zakupisz wszystkie niezbędne urządzenia oraz worki do pakowania próżniowego. Chętnie podpowiemy, co będzie Ci potrzebne, by technika sous vide zagościła w Twojej kuchni i dobierzemy odpowiednie akcesoria, takie jak:

Przekonaj się, że potrawy przygotowane metodą sous vide to świetny sposób, by gotowanie było zdrowe i niezwykle aromatyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *