Gotowanie próżniowe staje się coraz bardziej popularne i to nie tylko w nowoczesnych restauracjach gdzie podaje się wykwintne dania. Sposób, który został opracowany przez francuskich kucharzy, pozwala na stopniowe przyrządzanie potraw w niskich temperaturach. Kluczowym aspektem jest zapakowanie produktów próżniowo, a następnie poddanie ich opisanej obróbce termicznej.
Na czym polega metoda sous vide gotowania próżniowego? Dlaczego stała się ona tak popularna?
Gotowanie w workach próżniowych metodą sous vide to przełom w przygotowywaniu smakowitych dań. Wykorzystuje się do tego stosunkowo niskie temperatury gotowania, które nadają soczystości i wyjątkowych walorów aromatycznych daniom. Stało się to tak popularne ze względu na zachowanie, ciężkich do osiągnięcia wcześniej, nut smakowych i składników odżywczych w produktach spożywczych.
Metoda sous vide została opracowana już w latach 70. w kuchni francuskiej. Przez bardzo długi czas można było ją spotkać jedynie w bogatych restauracjach na świecie. Dzisiaj wchodzi do życia codziennego, gdzie możemy tą metodą przygotowywać dania w zaciszu domowym.
Urządzenie do gotowania metodą sous vide w domu – jak przygotować pyszne mięso i warzywa?
Mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce to produkty, które z powodzeniem można gotować próżniowo metodą sous vide. Na samym początku należy włożyć do specjalnych woreczków próżniowych wszystkie składniki. Urządzenie do gotowania próżniowego znacznie ułatwia pracę, bowiem utrzymuje określoną temperaturę wody przez dany czas (od 50 do 85 stopni C).
Można także gotowanie próżniowe przeprowadzić w klasycznym garnku, wyposażając się jedynie w cyrkulator. Narzędzie to umieszcza się na ściance naczynia z końcówką zanurzaną w wodzie. Elektroniczny programator pozwala na określenie odpowiedniej temperatury wody i bezawaryjne gotowanie w woreczkach próżniowych. Urządzenia do pakowania próżniowego na pewno przydadzą Ci się także do przechowywania żywności i jej mrożenia w celu przedłużenia czasu na spożycie.
Jakie są zalety gotowania próżniowego metodą sous vide?
Gotowanie w woreczkach próżniowych jest znacznie zdrowsze w porównaniu do klasycznej metody przyrządzania potraw. Również znacznie niższa temperatura, w jakiej przygotowywane jest mięso, warzywa i ryby pozwala na zachowanie cennych witamin i składników odżywczych w pokarmie. Kolejną zaletą, jakie niesie za sobą urządzenie do gotowania sous vide, jest zyskanie soczystych i wyraźnych smaków wszystkich produktów. Można za jednym razem przygotować kilka z nich, bez obaw, że w jednym garnku zapachy się wymieszają. Naturalne soki i aromaty zawarte w warzywach i mięsie nie przedostają się do wody.
Gotowanie próżniowe – przepisy, czyli co najlepiej przygotować metodą sous vide?
Gotowanie próżniowe – przepisy mogą zostać zachowane z wcześniejszego gotowania. Nie chodzi o zmianę receptury, a jedynie metody przyrządzania potraw. W ten sposób będziemy zdolni do porównania smaków zyskanych przy dwóch różnych sposobach obróbkach termicznych produktów spożywczych. Ziemniaki gotowane pakowane próżniowo zapewne będą znacznie zdrowsze i soczyste.