Odpowiednie środowisko, w jakim przechowywana jest żywność, ma realny wpływ na zachowanie jej przydatności do spożycia i wartości odżywczych. Czy wiesz, jak pakować próżniowo zupy i czy w ogóle jest to możliwe? W tym artykule podpowiemy, jak powinno przebiegać profesjonalne pakowanie próżniowe zup. Zrób to dobrze i ciesz się z wartościowego obiadu na wyciągnięcie dłoni!
Jak pakować próżniowo zupy? Sprytne triki na tworzenie domowych zapasów
Pożywna zupa jest w zasadzie jednym z łatwiejszych sposobów na zapewnienie sobie domowych zapasów. Kiedy planujesz jej przygotowanie, wystarczy wziąć pod uwagę większy garnek i wrzucić do niego proporcjonalnie więcej składników. Nadwyżkę zupy bardzo łatwo jest zawekować lub zamrozić, by cieszyć się gotowym posiłkiem w każdej chwili. Odgrzanie gotowej, odpowiednio zabezpieczonej zupy to najlepszy sposób na wartościowy posiłek, nawet kiedy nie miało się czasu na zrobienie obiadu.
Wiele z klasycznych metod przechowywania zup zawodzi. Weki się rozszczelniają, a mrożenie zupy w niewłaściwych warunkach może sprzyjać nie tylko utracie cennych wartości odżywczych, ale też stanowi zagrożenie dla zdrowia (jeżeli np. mrozisz zupę z mięsem lub śmietaną). Z pomocą naciąga pakowanie próżniowe płynów! Zgrzewarka próżniowa do zupy pomoże Ci w szybki i bezpieczny dla wartości odżywczych sposób przechować wyznaczone porcje zupy. Jak się za to zabrać?
Pakowanie próżniowe płynów jest możliwe i zalecane!
Chociaż pakowanie próżniowe najczęściej kojarzone jest z zabezpieczaniem żywności w formie stałej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapakować próżniowo również dania płynne: zupy, sosy, koktajle…
Jednak od powodzenia tego procesu zależy wiele, w tym przede wszystkim jakość akcesoriów, jakimi dysponujesz. Tutaj kluczowa będzie solidnej jakości pakowarka próżniowa i specjalne woreczki próżniowe spożywcze (znajdziesz je w naszej ofercie).
Jak to zrobić krok po kroku?
Jak prawidłowo zapakować próżniowo zupy? Wystarczą cztery, proste kroki.
- Przygotuj woreczki próżniowe o wielkości przypadającej na dwie, trzy porcje zupy.
- Wlej zupę do woreczka i zamknij go. Pamiętaj, że jeżeli planujesz zamrozić zupę, płyny pod wpływem minusowych temperatur zwiększają swoją objętość. Dlatego uwzględnij odpowiedni zapas wolnego miejsca.
- Umieść woreczek z zupą w maszynie i uruchom zgrzewarkę próżniową.
- Przechowuj zupę w lodówce lub w zamrażarce.
Możesz też pakować próżniowo uprzednio mrożoną zupę, co może ułatwić Ci cały proces. Wcześniejsze zamrożenie sprawi, że zupa stanie się łatwiejsza w manipulacji. Jednak pamiętaj, aby zamrozić danie w odpowiednio małych porcjach, które przełożysz do woreczka.
Jak przechowywać zupę?
Zapakowana próżniowo zupa na długo pozostaje przydatna do spożycia, jednak pod pewnymi warunkami! Jeżeli przechowujesz woreczki w zamrażalce, zupa może być przechowywana w zamrażarce od 2 do 6 miesięcy (niektóre źródła podają, że nawet 2 lata). Jeżeli planujesz trzymać ją w lodówce, zwykle zaleca się spożycie jej w ciągu 5 do 7 dni (ale czasami też dłużej). Wiele zależy od stabilności temperatury i składu zupy. Zawsze spróbuj zupy przed podaniem!
Jeżeli chcesz, żeby Twoje zupy zachowały swój smak, aromat i właściwości odżywcze, skorzystaj z naszej oferty! Proponujemy polecane i praktyczne pakowarki próżniowe i dedykowane woreczki. Zapoznaj się z naszymi propozycjami i postaw na jakość i bezpieczeństwo przechowywania żywności.