Sklep online Moletki to miejsce, w którym pakowanie próżniowe staje się rzeczywistością! Znajdziesz tu wysokiej jakości produkty w przystępnej cenie. Proponujemy szeroki wybór worków do pakowania próżniowego: moletowane, gładkie czy też do gotowania sous vide. W sklepie internetowym znajdziesz również profesjonalne pakowarki i zgrzewarki próżniowe. Wśród nich wyróżniają się maszyny do pakowania próżniowego firmy VALKO, która jest światowym liderem w tej dziedzinie. Ponadto stale aktualizujemy naszą ofertę, dzięki czemu jesteśmy na bieżąco z nowościami. Przedłuż żywotność produktów spożywczych, zacznij się zdrowo odżywiać i pokochaj nowoczesne gotowanie – odwiedź sklep z pakowarkami próżniowymi już dziś!

Sous Vide

NOWOCZESNE GOTOWANIE

Sous Vide z Francuskiego oznacza „w próżni”. Technika gotowania wynaleziona we Francji przez kucharza Georges Pralus.

Dania ugotowane tą metodą mają szereg zalet. Przede wszystkich ich struktura pozostaje delikatna i równomierna, a cały smak wraz z wartościami odżywczymi pozostają wewnątrz.

Więcej o gotowaniu metodą SOUS VIDE na Naszym Blogu.

Pakowanie próżniowe

Przedłużenie żywotności produktów

Baza filmów z działania urządzeń dostępna jest na Naszym kanale w serwisie YOUTUBE.

Pakowanie próżniowe żywności

Próżniowe pakowanie za pomocą worków próżniowych jest powszechnie stosowaną metodą, która cieszy się ogromną popularnością niemal we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Pakowanie próżniowe odbywa się najczęściej z wykorzystaniem pakowarek próżniowych, jednak w supermarketach i sklepach branżowych można już znaleźć worki do pakowania próżniowego do użytku domowego, do których dołączona jest specjalna pompka. Świadczy to o rosnącej popularności pakowania próżniowego oraz jego ogromnej skuteczności w przechowywaniu produktów żywnościowych.

 

 

 

Na czym polega próżniowe pakowanie żywności?

Po zakończonym procesie przygotowywania produktów spożywczych i przed skierowaniem ich do sklepu producent wkracza w ostatni etap polegający na zapakowaniu żywności. Produkty dzieli się wtedy na porcje, a następnie zabezpiecza je przy użyciu worka próżniowego, który idealnie dopasowuje się do kształtu żywności. Pakowanie próżniowe żywności ma na celu zabezpieczenie artykułów spożywczych przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak gazy, wilgoć czy zanieczyszczenia, i równoczesne przedłużenie terminu przydatności do spożycia.

Zapakowany próżniowo produkt łatwiej również magazynować, transportować i sprzedawać bez ryzyka, że wartości odżywcze, świeżość lub kształt produktu zostaną utracone. Do pakowania próżniowego w warunkach produkcyjnych stosuje się pakowarki próżniowe wyposażone w dedykowane worki moletowane. Pakowanie przy użyciu pakowarki jest sterylne i umożliwia zabezpieczenie dużej liczby produktów w krótkim czasie. Produkty spożywcze mogą być pakowane zarówno w próżni, jak i z zastosowaniem mieszanki gazów obojętnych. Oba sposoby pozwalają wyeliminować niechciane skutki uboczne przechowywania żywności, takie jak m.in. zmiana barwy, smaku, zapachu i wagi produktów, jełczenie tłuszczów czy odparowywanie płynów.

 

Worki do pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe żywności odbywa się z wykorzystaniem worków próżniowych PA/PE wykonanych z folii wielowarstwowej z poliamidu i polietylenu. Atestowane worki do zgrzewarki próżniowej spełniają wymogi PZH, są nietoksyczne i dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Do produkcji worków PA/PE nie wykorzystujemy surowców wtórnych, ftalanów, fotoinicjatorów, zmiękczaczy, alergenów, Bisfenolu A i B, pierwszorzędowych aminów aromatycznych i innych substancji wzbudzających szczególnie duże obawy (SVHC). Nasze worki są bezpieczne dla zdrowia i nie zmieniają składu chemicznego żywności, dzięki czemu to idealne produkty dla zwolenników wydłużania terminu przydatności do spożycia bez stosowania szkodliwej chemii.

 

Zastosowanie pakowania próżniowego

Próżniowe pakowanie żywności to metoda powszechnie stosowana niemal we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Pakowarki próżniowe stosowane są m.in. w branży mięsnej, mleczarskiej, rybnej, garmażeryjnej, owocowo-warzywnej oraz cukierniczej. W worki próżniowe do żywności pakujemy mięso, wędliny, sery, płyny, ryby, warzywa, owoce i wiele innych produktów spożywczych, także tych poddanych wcześniej obróbce termicznej.

Oprócz tego pakowanie próżniowe wykorzystuje się także w innych branżach, m.in. elektronicznej, papierniczej, kosmetycznej oraz chemicznej, do pakowania części elektronicznych, książek, kosmetyków czy środków czystości. Pakowanie próżniowe wykorzystywane jest w zakładach przetwórstwa spożywczego, hurtowniach i sklepach, a także w restauracjach oraz prywatnych kuchniach, w których zabezpiecza się w ten sposób resztki żywności, zachowując ich świeżość i smak na dłużej.

 

Zalety pakowania próżniowego

Próżniowe pakowanie żywności wiąże się z szeregiem korzyści odczuwalnych przez producentów, sprzedawców, restauratorów i konsumentów. Do podstawowych zalet pakowania próżniowego zaliczamy takie czynniki jak:

  • redukcja strat związanych z wyrzucaniem psujących się produktów spożywczych,
  • możliwość przedłużenia terminu przydatności do spożycia,
  • zachowanie smaku, aromatu, kształtu, konsystencji i wartości odżywczych żywności,
  • szczelność opakowania próżniowego,
  • wytrzymałość mechaniczna opakowania,
  • ochrona przed czynnikami zewnętrznymi (m.in. wilgoć, gazy, bakterie tlenowe, zanieczyszczenia),
  • możliwość przechowywania w jednej lodówce wielu produktów spożywczych bez ryzyka, że dojdzie do przeniknięcia zapachów,
  • estetyczny wygląd produktów, możliwość zastosowania nadruków,
  • zabezpieczenie przed wysychaniem mokrej żywności.

Pakowanie próżniowe w domu to tani i efektywny sposób na przedłużenie terminu przydatności do spożycia, który umożliwia bezpieczny transport i magazynowanie produktów żywnościowych bez konieczności stosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Sprawdź nasz sklep z pakowarkami próżniowymi i zrób zakupy online!

 

NIEZBĘDNIK

Pakowanie próżniowe mięs, wędlin, serów w sklepie

Poniżej lista czterech wybranych przez Nas produktów które stanowią ``MUST HAVE`` na stoisku z mięsem i serami. Coraz większa liczba konsumentów oczekuje pakowania próżniowego podczas robienia zakupów.

EKONOMICZNE

Domowa Pakowarka próżniowa listwowa

  • 🥩 🧀 🥟 🍤 🍏🌶
  • Wszelkiego rodzaju mięsa
  • Sery twarde oraz miękkie
  • Wyroby garmażeryjne
  • Ryby i owoce morze
  • Warzywa i owoce
  • Przyprawy i inne

PROFESJONALNE

Pakowarka próżniowa komorowa

 

  • idealne do pakowania produktów spożywczych
  • elektroniczne sterowanie
  • max szerokość zgrzewu 290 mm, szerokość taśmy zgrzewającej 3,5 mm
  • wymiary komory WxDxH 300x290x~80 mm
  • obudowa wykonana ze stali nierdzewnej
Worki moletowane próżniowe moletki

Worki Moletowane 20CM X 30CM

  • Kompatybilne z pakowarkami domowymi
  • Grube
  • Wytrzymałe
  • Możliwość mrożenia
  • Opakowanie 50sztuk

Worki PA PE Gładkie 20cm x 30CM

  • Najpopularniejszy wymiar
  • Duże opakowanie 1000sztuk
  • Niska cena jednostkowa
  • Łatwość zgrzewania
  • Możliwość mrożenia
SOUS VIDE

NA SMACZKA

Kilka zdjęć z przyrządzonymi daniami metodą SOUS VIDE na widok których ślinka cieknie.

THERMOMIXEM  TEŻ  MOŻNA

Spróbuj!

Urządzenie Thermomix pozwala na wprowadzenie do Swojego domu metody gotowania SOUS VIDE. Do przygotowania dań metodą SOUS VIDE w urządzeniu Thermomix będą Państwo potrzebowali osłony noża, pakowarki próżniowej oraz worków próżniowych przeznaczonych do gotowania SOUS VIDE. Wszystkie te rzeczy dostępne są u Nas na sklepie. Pakiet startowy SOUS VIDE Thermomix będzie obejmował niezbędne rzeczy a potem osobno można dokupywać worki dedykowane do gotowania.

“Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra.”

Dowiedz się więcej o pakowaniu próżniowym

z Naszego Bloga

Niezbędne informacje wraz z poradami związanymi z samym pakowaniem próżniowym zarówno w domu jak i firmie produktów spożywczych jak również ciekawa baza przepisów kulinarnych gotowania metodą SOUS VIDE

Udostępniaj informacje o Naszych produktach w sieciach społecznościowych.